Od dawna chodził za mną chleb domowy i w końcu się zdecydowałem. Niestety przepis był nie do końca doskonały i chleb wyszedł Pyszny ale troszkę słonawy. Tak czy owak mi smakuje a następny chleb będzie dużo lepszy. Dla tego ja podam tutaj już lekko poprawiony przepis .
Składniki:
- Mąka razowa pszenna 1 kg
- Woda 1/2 l
- Drożdże 3 dag
- Cukier 2 dag
- Miód naturalny 1 łyżka
- margaryna ( do posmarowania blachy)
- sól ok 10 g.
Wykonanie:
- Mąkę przesypać do miski i odstawić w ciepłe miejsce.
- Drożdże, cukier, miód i letnią wodę wymieszać.
- Dodać niewielką ilość mąki i wymieszać odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W mące zrobić dołek i wlać część drożdży( nie dodawać całośći od razu).
- Wyrabiamy ciast i w razie potrzeby dolewamy drożdży.
- Po wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło.
- Gdy ciasto wyrośnie dodajemy sól i w razie potrzeby resztę płynu z drożdżami.
- Wyrabiamy ciasto tak aby samo odchodziło od ręki.
- Wyrobione ciasto odstawiamy na bok w ciepłe miejsce i przygotowujemy formę.
- Formę jeżeli jest blaszana to smarujemy masłem lub margaryną i wysypujemy mąką pszenną
- Ciasto dzielimy na kawałki tak aby dochodziły do 3/4 wysokości formy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Pieczemy 1 - 1,5 h w piekarniku rozgrzanym do 180 -200 st.
- Po wypieczeniu od razu wyciągamy z blachy żeby chleb się nie zaparzył.
Smacznego
Domowe pieczywo to jest to! :)
OdpowiedzUsuń