Dziś naszła mnie ochota na hamburgera. Miał być fast-food a wyszło inaczej. Przynajmniej bardziej zdrowo niż ten z mc donalda
Składniki (3 porcje):
- 300 g mięsa wołowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/4cebuli
- 1 żółtko
- bułki
Wykonanie:
- Mięso mielimy z czosnkiem, doprawiamy.
- Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do mięsa razem z żółtkiem, całość dokładnie mieszamy masa powinna być zwarta i lekko kleista.
- Formujemy burgery o średnicy bułki i nie grubsze niż 2 cm( mięso będzie się długo smażyło.
- Mięso smażymy na dobrze rozgrzanej patelni najlepiej bez dodatku tłuszczu, smażymy tak długo aż uznamy że stopień wysmażenia nam odpowiada.
- Bułki przekrawamy na pół i albo zapiekamy w piekarniku albo na patelni.
- Nakładamy na bułkę burgery i dodatki i jemy.
Ale mi smaka narobileś...
OdpowiedzUsuńW Pago są fajne bułki, w sam raz na hamburger :P
OdpowiedzUsuń