Składniki:
Cukinia po usmażeniu |
- 1 duża dojrzała cukinia
- oliwa
- kucharek lub warzywko
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka
Przygotowanie:
Cukinię obrać ze skórki. Pokroić w plastry o grubości 2cm. Wydrążyć pestki ze środka.Cukinię skropić oliwą i przyprawić kucharkiem lub warzywkiem. Następnie w roztrzepanym jajku z odrobiną mąki wymoczyć cukinię i obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na patelni w rozgrzanej oliwie i przewracać co jakiś czas, żeby się nie przypaliło.
Do cukinii przygotowałam oczywiście ziemniaczki i kotlet schabowy.Przepis na schabowego jest w wcześniejszych postach.
Cukinia jak krążki cebulowe :) Polecam też smażoną cukinię oprószoną tylko przyprawami, pycha.
OdpowiedzUsuń