Składniki na biszkopt:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, 30-35 minut.
Składniki na krem:
- 1 puszka ananasów
- 1 duży budyń śmietankowy taki na 3/4 mleka
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
Przygotowanie:
Z puszki ananasów odsączyć sok w razie potrzeby dolać wody tak żeby było płynu 1,5 szklanki. Szklankę soku zagotować a resztę zmieszać z proszkiem budyniowym, mąką i cukrem i ugotować budyń. Po wystygnięciu zmiksować z masłem i żółtkami dodać pokrojone ananasy. Dla osób które boją się surowych żółtek druga wersja: zmiksować żółtka razem z proszkiem budyniowym, ,cukrem i ugotować budyń budyń na soku ananasowym. Dalej tak samo.
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
Białka ubić na sztywno z cukrem wyłożyć na papier w formie i piec w piekarniku na grzanym do 170 stopni C w termoobiegu przez 15-20 minut.Na wystudzony biszkopt nałożyć masę budyniową i przykryć bezą( nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby beza była w całości zawsze pęknie). Wstawić na noc do lodówki.Wymiary blachy 35x25cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz