Witam, dzisiaj przedstawiam fajny przepis z kuchni lidla, który wykorzystałam przy najbliższej okazji.
Składniki:
Przygotowanie:
Smażymy, dodajemy pokrojoną cebulę w drobną kosteczkę, czosnek i oregano. Smażymy.
Dodajemy białe pół słodkie wino Celebro, pomidory z puszki razem z sokiem i 3 szczypty cukru.
Dodajemy białe pół słodkie wino Celebro, pomidory z puszki razem z sokiem i 3 szczypty cukru.
Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy.
Gotujemy do momentu zagęszczenia sosu.
Zagęszczony sos przelewamy do naczynia ze schabem, polewamy nim schab, rozprowadzamy go na całej jego powierzchni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (na kilka minut, w celu utrzymania temperatury).
W czystym garnku rozgrzewamy mleko i masło.
W czystym garnku rozgrzewamy mleko i masło.
Suszone borowiki miksujemy na puder borowikowy.
Ziemniaki odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka.
Do zagotowanego mleka z masłem dodajemy 200 g śmietanki oraz puder borowikowy, przelewamy do ziemniaków.
Wszystko miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki. Naczynie ze schabem wyciągamy z piekarnika, dodajemy ½ pęczka posiekanej bazylii, całość mieszamy.
Ta ilość mleka, która jest podana to jest orientacyjna Dodałam taka ilość mleka i moje purée trochę popłyneło :)
Do tego proponuję co prawda letnia sałatkę, ale szybka w przygotowaniu. Liście szpinaku umyć i wyłożyć na talerz, pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki. Do tego kulki bądź całą mozzarelle pokroić w kwadraty. Całość polać oliwą i octem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz