Witam, obejrzawszy ostatnio Master Chef'a postanowiłam zrobić sernik.
Składniki:
- 8 jaj
- 1 kg wiaderko sera do serników
- 1 opakowanie dużej porcji budyniu śmietankowego
- 250 g herbatników
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Żółtka oddzielić od białek. Następnie żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.
Następnie dodajemy budyń i po łyżce sera. Białka ubijamy na sztywną pianę i po łyżce dodajemy do masy serowej i mieszamy.
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i wylewamy masę serową.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i pieczemy sernik przez 40 - 45 min. Po upłynięciu czasu pieczenia, wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy sernika przez 15 minut. Po 15 minutach uchylamy drzwiczki piekarnika na 15 minut. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy sernik, studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
Mój sernik zyskał taka aprobatę, że w ciągu kilku godzin zniknął.
Mniam, apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń8 jajek, umarł w butach!
OdpowiedzUsuń