Witam, dzisiaj postanowiłam przypomnieć sobie smak jednej z prostszych sałatek jaką jest sałatka gyros.Zrobiłam, przypomniałam sobie wszystko i teraz was również zachęcam do spróbowania. Zajmuje nie więcej niż 20 minut.
Składniki:
Widok warstw sałatki |
- główka kapusty pekińskiej
- mały majonez
- kukurydza z puszki
- 4 ogórki konserwowe
- pół czerwonej cebuli
- 1 duża pierś z kurczaka
- przyprawa gyros
- papryka czerwona
- ketchup
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Następnie skrapiamy odrobiną oliwy i posypujemy przyprawą do gyrosa i wszystko mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie kroimy wszystkie pozostałe składniki na drobną kostkę, oczywiście oprócz kukurydzy.
Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez dodatkowej ilości oliwy.
Obsmażamy z dwóch stron i wykładamy jako pierwszą warstwę do szklanej miski.
Kurczaka polewamy ketchupem i rozsmarowujemy go, aby ładnie pokrył całego kurczaka.
Następnie posypujemy czerwoną cebulą, ogórkiem konserwowym, kukurydzą, papryką i rozsmarowujemy na całej powierzchni majonez. Na sam koniec sałatkę posypujemy kapusta pekińską.
Sałatkę możemy przygotować wcześniej a przed podaniem posypać kapustą, aby ta nie zgorzkniała.
Po nałożeniu sałatki na talerz wszystko razem mieszam i dopiero konsumuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz