Witam, ostatnio przeglądając kolorową prasę natknęłam się na ciekawy przepis, który chciałabym wam przedstawić.
Składniki:
- brzoskwinie 2-3 szt
- serek homogenizowany naturalny 150 g
- cukier puder 2 łyżki
- śmietana kremówka 200 ml
- fiks do śmietany 1 opakowanie
- jogurt naturalny 200 g
- cukier trzcinowy 3 łyżki
- jeżyny 400 g
- świeża mięta lub melisa do ozdoby
- posypka z karmelizowanych orzechów
- garść orzechów włoskich
- 20 g masła
- cukier
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone brzoskwinie zmiksuj w blenderze.Serek homogenizowany wymieszaj z cukrem pudrem.
W osobnym naczyniu ubij śmietanę z fiksem i połącz z serkiem. Mus brzoskwiniowy wymieszaj z masą serowo-śmietanową. Przełóż do pucharków i wyrównaj wierzch.
Jogurt naturalny wymieszaj z cukrem trzcinowym, mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
Jeżyny umyj i ususz. Następnie odłóż kilka jeżyn do dekoracji a resztę rozgnieć widelcem.
Rozgniecione jeżyny połącz z jogurtem, wyłóż na masę brzoskwiniową i schłodź w lodówce.
Gdy deser chłodzi się w lodówce przygotuj karmelizowane orzechy.
Na patelnię wsyp cukier tak, aby pokrył całe dno i dolej odrobinę wody i zmniejsz płomień na minimum.
Gdy cukier zacznie się karmelizować wsyp pokrojone orzechy, wymieszaj z karmelem i dodaj masło.
Wyłącz ogień a karmel wylej na papier do pieczenia, wyrównaj do łyżką i zostaw chwilę do ostygnięcia a następnie połam go na mniejsze kawałki.
Wyjmij deser z lodówki, ozdób go jeżynami, karmelizowanymi orzechami i miętą.
co ja bym dała za taki smaczny deserek:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/