ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

niedziela, 20 lipca 2014

169. Deser brzoskwiniowo - jeżynowy z posypka orzechową

Witam, ostatnio przeglądając kolorową prasę natknęłam się na ciekawy przepis, który chciałabym wam przedstawić.

Składniki:

  • brzoskwinie 2-3 szt                                          

  • serek homogenizowany naturalny 150 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietana kremówka 200 ml
  • fiks do śmietany 1 opakowanie
  • jogurt naturalny 200 g
  • cukier trzcinowy 3 łyżki
  • jeżyny 400 g
  • świeża mięta lub melisa do ozdoby
  • posypka z karmelizowanych orzechów
  • garść orzechów włoskich
  • 20 g masła
  • cukier

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone brzoskwinie zmiksuj w blenderze.Serek homogenizowany wymieszaj z cukrem pudrem.
W osobnym naczyniu ubij śmietanę z fiksem i połącz z serkiem. Mus brzoskwiniowy wymieszaj           z masą serowo-śmietanową. Przełóż do pucharków  i wyrównaj wierzch. 
Jogurt naturalny wymieszaj z cukrem trzcinowym, mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
Jeżyny umyj i ususz. Następnie odłóż kilka jeżyn do dekoracji a resztę rozgnieć widelcem.
Rozgniecione jeżyny połącz z jogurtem, wyłóż na masę brzoskwiniową i schłodź w lodówce.
Gdy deser chłodzi się w lodówce przygotuj karmelizowane orzechy.
Na patelnię wsyp cukier tak, aby pokrył całe dno i dolej odrobinę wody i zmniejsz płomień na minimum. 
Gdy cukier zacznie się karmelizować wsyp pokrojone orzechy, wymieszaj z karmelem i dodaj masło. 
Wyłącz ogień a karmel wylej na papier do pieczenia, wyrównaj do łyżką i zostaw chwilę do ostygnięcia a następnie połam go na mniejsze kawałki.
Wyjmij deser z lodówki, ozdób go jeżynami, karmelizowanymi orzechami i miętą.

2 komentarze:

  1. co ja bym dała za taki smaczny deserek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/


    OdpowiedzUsuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...