ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

niedziela, 20 lipca 2014

170. Bulion warzywny (nage)

Witam, ostatnio przeglądając książkę kucharską od Gordona Ramsay'a natknęłam się na zupę krem z groszku, ale do jej przygotowania potrzebny mi jej wywar warzywny inny niż zwykle robię. Więc przedstawiam wam pierwszy etap przygotowania zupy z groszku - samego wywaru.


Składniki:                                                
wywar po przecedzeniu i ostudzeniu


  • 3 posiekane cebule
  • 6 posiekanych marchewek
  •  naciowego
  • 1 posiekany por
  • 1 mała główka czosnku (przekrojoną na pół)
  • 1 cytrynę podzieloną ćwiartki
  • po 1/4 łyżeczki białych i różowych ziaren pieprzu ( w moim wypadku był tylko czarny)
  • 1 mały liść laurowy
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 200 ml wytrawnego białego wina ( ja miałam pół wytrawne białe Celebro)
  •  świeże gałązki estragonu, bazylii, kolendry, tymianku i pietruszki( niestety u mnie były suszone przyprawy: kolendra, estragon, oregano, bazylia i pietruszka)

Przygotowanie:

Wlej 2 litry zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Zestaw z ognia i dodaj 200 ml białego wytrawnego wina. Wrzuć po gałązce świeżego estragonu, bazylii, kolendry, tymianku i pietruszki kędzierzawej.
Bulion ostudź, przelej do dużej miski i wstaw do lodówki na 24 godziny. Przecedź przez cedzak wyłożony muślinową ściereczką lub gazą.
Przepis na 1,5 l bulionu i można go trzymać 4 dni w lodówce lub zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...