Witam, ostatnio przeglądając książkę kucharską od Gordona Ramsay'a natknęłam się na zupę krem z groszku, ale do jej przygotowania potrzebny mi jej wywar warzywny inny niż zwykle robię. Więc przedstawiam wam pierwszy etap przygotowania zupy z groszku - samego wywaru.
Składniki:
wywar po przecedzeniu i ostudzeniu |
- 3 posiekane cebule
- 6 posiekanych marchewek
- naciowego
- 1 posiekany por
- 1 mała główka czosnku (przekrojoną na pół)
- 1 cytrynę podzieloną ćwiartki
- po 1/4 łyżeczki białych i różowych ziaren pieprzu ( w moim wypadku był tylko czarny)
- 1 mały liść laurowy
- 4 gwiazdki anyżu
- 200 ml wytrawnego białego wina ( ja miałam pół wytrawne białe Celebro)
- świeże gałązki estragonu, bazylii, kolendry, tymianku i pietruszki( niestety u mnie były suszone przyprawy: kolendra, estragon, oregano, bazylia i pietruszka)
Przygotowanie:
Wlej 2 litry zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Zestaw z ognia i dodaj 200 ml białego wytrawnego wina. Wrzuć po gałązce świeżego estragonu, bazylii, kolendry, tymianku i pietruszki kędzierzawej.
Bulion ostudź, przelej do dużej miski i wstaw do lodówki na 24 godziny. Przecedź przez cedzak wyłożony muślinową ściereczką lub gazą.
Przepis na 1,5 l bulionu i można go trzymać 4 dni w lodówce lub zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz