Witam, jak już pisałam we wcześniejszym poście przygotowywałam bulion do zupy krem z groszku. Chciałam ją przygotować ze świeżego groszku, żeby wiedzieć jak smakuje. W tym celu zrobiłam sobie moją pierwszą grządkę i posadziłam na niej groszek. Czas oczekiwania był długi, ale w końcu nadszedł ten dzień zbioru.
Składniki:
- 400 g świeżego groszku
- 100 g lekko wędzonego boczku
- 2 szalotki, pokrojone w plasterki
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe białego wytrawnego wina
- 1 litr jasnego bulionu warzywnego( nage)
- 100 ml tłustej śmietany i dodatkowo do polania
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Odłóż 4 plastry boczku, a resztę posiekaj. Włóż posiekany boczek do rondla, dodając szalotkę i oliwę. Podgrzej, aż boczek zacznie skwierczeć, a wtedy zmniejsz ogień i smaż ok. 5 minut.
Dodaj groszek i smaż następne 2-3 minuty. Wlej wino i gotuj, aż odparuje.
Wmieszaj bulion razem z 250 ml wody i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zostaw na małym ogniu na 15 minut. Zmiksuj zupę i przetrzyj przez gęste sito do miski, dociskając spodem łyżki. Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.
W tym czasie ugrilluj plastry boczku, aż będą chrupiące. Utrzymuj ciepło.
Kiedy zupa się schłodzi, sprawdź czy jest odpowiednio doprawiona i energicznie wmieszaj do niej śmietanę. Ponownie dopraw . Podawaj w miskach, polaną dodatkowo i z plastrami boczku.
Ja swoja zupę podgrzałam bo zimna mi nie smakowała.
Z własnego groszku, musiała smakować super!
OdpowiedzUsuńJesteś mężczyzną to dlczego w przepisie piszesz "Ja swoją zupę podgrzałam...?
OdpowiedzUsuńJuż odpowiadam wszystko wynika z tego , że część przepisów pisze moja żona.
Usuń