ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

sobota, 13 września 2014

180. Risotto z grzybami

Witam, sezon grzybowy w pełni więc postanowiłam to wykorzystać i zrobić coś innego z grzybami niż kotlety z nich. A że kuzynka dała mi przepis na risotto to postanowiłam go zrobić.


Składniki:                                   


  • 1 woreczek ryżu na 100 g
  • 125 g grzybów lub pieczarek
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 1/2 łyżki masła
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1/4 pęczka pietruszki

Przygotowanie:

Umyte grzyby kroimy w plasterki a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pieczarki i smażymy, aż będą rumiane. Przekładamy do miseczki. 
W rondelku rozgrzewamy oliwę, wsypujemy cebule i czosnek, krótko smażymy, mieszając.
Gdy zeszklą się wsypujemy ryż i smażymy około minuty na małym ogniu, cały czas mieszając.Oliwa powinna pokryć dokładnie wszystkie ziarnka ryżu.
Następnie wlewamy po jednej łyżce wazowej do ryżu bulion- drugą łyżkę wlewamy dopiero wtedy, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlewając druga łyżkę bulionu do risotto cały czas mieszamy.
Ryż powinien gotować się około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy pieczarki,jeszcze chwile razem gotujemy na małym ogniu.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy rondel z risotto z ognia i dodajemy masło, starty ser, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...