Witam, po dłuższej nieobecności, ale za to z pysznym ciastem, które jadłam w gościach, ale troszkę pozmieniałam.
Składniki:
- 6 jajek
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- puszka masy krówkowej
- mały kubek kremówki 30 %
- 20 dag słonecznika
- fiks do śmietany
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywno. Następnie dodać cukier, mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wymieszać. Na sam koniec dodać żółtka i wszystko wymieszać razem.
Ciasto wylać na małą blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka.
Ja robiłam ciasto w małej formie bo miało być na szybko i mało więc jeden blat przekroiłam na pół.
Gdy biszkopt się piecze prażymy słonecznik na suchej patelni.
W małym rondelku wymieszać masę krówkową z odrobina mleka.
Słonecznik wsypać do masy i wymieszać.
Kremówkę ubić z odrobiną cukru i fiksem
Upieczony biszkopt odwracamy na blasze do góry papierem i ściągamy papier z niego, następnie układamy z powrotem biszkopt na papierze.
Na biszkopt wykładamy połowę masy krówkowej i równomiernie rozsmarowujemy. Na masę wykładamy całą bitą śmietanę i przyciskamy drugim blatem biszkoptu. Na górze rozsmarowujemy pozostałą masę i schładzamy w lodówce.
ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńMmm, kusisz :)
OdpowiedzUsuń