ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

środa, 15 października 2014

181. Pyszne czekoladowe ciasto ze słonecznikiem

Witam, po dłuższej nieobecności, ale za to z pysznym ciastem, które jadłam w gościach, ale troszkę pozmieniałam.


Składniki:  


  • 6 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • puszka masy krówkowej
  • mały kubek kremówki 30 %
  • 20 dag słonecznika
  • fiks do śmietany

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywno. Następnie dodać cukier, mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wymieszać. Na sam koniec dodać żółtka i wszystko wymieszać razem.
Ciasto wylać na małą blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka.

Ja robiłam ciasto w małej formie bo miało być na szybko i mało więc jeden blat przekroiłam na pół.

Gdy biszkopt się piecze prażymy słonecznik na suchej patelni.
W małym rondelku wymieszać masę krówkową z odrobina mleka.
Słonecznik wsypać do masy i wymieszać.
Kremówkę ubić z odrobiną cukru i fiksem
Upieczony biszkopt  odwracamy  na blasze do góry papierem i ściągamy papier z niego, następnie układamy z powrotem biszkopt na papierze.
Na biszkopt wykładamy połowę masy krówkowej i równomiernie rozsmarowujemy. Na masę wykładamy całą bitą śmietanę i przyciskamy drugim blatem biszkoptu. Na górze rozsmarowujemy pozostałą masę i schładzamy w lodówce.

2 komentarze:

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...