Witam, długo mnie tu nie było, ale niestety z czasem ciężko. Zamierzam wam przedstawić tłusto czwartkowy przepis.
Składniki:
- 50g masła lub margaryny
- 3 małe jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- starta skórka z jednej pomarańczy
- ok. 800 g mąki pszennej + do podsypywania
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka (temp. pokojowa)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując dodać skórkę z pomarańczy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z mlekiem do utartej masy, początkowo miksując, a jak masa stanie się gęsta to zagnieść ręką.
Ciasto podzielić, na posypanym mąką blacie, na 16 równych części.
Z każdej uformować wałek o długości ok. 25cm (nie dłuższy jednak niż 30cm) i zawinąć luźno węzełek. (Nie polecam formowania za długich wałków, ponieważ otrzymamy wtedy węzełki z długimi końcami, które usmażone mogą się oderwać)
Węzełki smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju, jak pączki, z obu stron na złoty kolor. (Ważne, aby dobrze usmażyły się w środku węzła, gdzie jest najwięcej ciasta). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Przepis zapożyczony z http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-paczki-i-faworki/354-przepis-na-wezelki-pomaranczowe.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń