Oto w miarę szybki i łatwy przepis na pyszne, chrupiące bagietki.
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- oliwa
- cukier
- sól
Wykonanie:
Przygotować zaczyn :
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody ze szczyptą cukru, dodać do roztworu ok 60 g mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut(aż podwoi objętość)
Do misy wsypać resztę mąki dodać 2-3 łyżeczki soli wymieszać i dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, dodając powoli ciepłą wodę w takiej ilości aby ciasto było dość luźne. Miskę wysmarować oliwą i włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia(powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części lekko zagniatamy, formujemy wałki i robimy lekkie nacięcia, odstawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku w temp. 220 stopni.
Warto zrobić w piekarniku "łaźnię parową" na dno piekarnika dajemy blaszkę i gdy jest rozgrzana wlewamy do niej wodę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz