Witam, z braku czasu rzadko dodaję coś nowego, ale musicie mi wybaczyć. Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować przepis na zupę krem ze szpinaku jaka jadłam w restauracji i postanowiłam ją odwzorować.
Składniki:
- szpinak 350 g
- 1 duża marchewka
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- skrzydełko z kurczaka
- 8 ząbków czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- kucharek
- śmietana do dekoracji
- grzanki
- kulka białej mozzarelli
Przygotowanie:
Nalać do garnka litr wody, następnie wrzucić obrane warzywa, mięso, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować przez pół godziny a następnie wrzucić do zupy szpinak i gotować około 3-5 minut, aż szpinak będzie miękki ( można osobno ugotować szpinak, ale dla mnie to szkoda pracy, lepszy jest jak gotuje się w wywarze). Podczas gotowania obrany czosnek przecisnąć przez praskę do czosnku ( czosnku można dać mniej lub więcej, ja jadłam zupę bardzo czosnkową), posolić, popieprzyć i dodać kucharku.
Gdy szpinak będzie ugotowany; można odlać trochę wywaru do kubka, bo lepiej jest go dolać niż odparowywać, wszystko zblendować i doprawić do smaku.
Do miseczki wrzucić pokrojona w kawałki mozzarellę, wlać zupę i udekorować śmietana i grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz