ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

sobota, 29 sierpnia 2020

256. Letnia zupa z kurkami

 Witam, dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na zupę kurkową. Przyznam się bez bicia, że pierwszy raz kurki jadłam rok temu nad morzem chociaż trudno to nazwać jedzeniem bo w zupie była jedna mini mini kurka. A pierwszy raz w życiu osobiście je przyrządzałam.


Składniki:

2 łyżki masła      
  • 1 cebula 
  • 350 g kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 150 g gęstej śmietany 18 %
  • pieprz

Przygotowanie:

W garnku na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy umyte kurki (większe najlepiej pokroić) oraz obrany i przepołowiony czosnek. Smażymy co chwilę mieszając przez około 7-10 minut.
Dodajemy  obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starta na tarce ( na dużych oczkach) obraną marchewkę. Wlewamy gorący bulion, dodajemy kurkumę i całość zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dodajemy koperek i szczypiorek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Do śmietany wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy całość do zupy. 
Następnie zdejmujemy zupę z ognia.

Przepis znalazłam na Kwestii smaku.
Zupa była tak pyszną, że zniknęła w momencie :)
Na pewno nie będzie to jednorazowe danie w moim menu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...