Witam, dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na zupę kurkową. Przyznam się bez bicia, że pierwszy raz kurki jadłam rok temu nad morzem chociaż trudno to nazwać jedzeniem bo w zupie była jedna mini mini kurka. A pierwszy raz w życiu osobiście je przyrządzałam.
Składniki:
2 łyżki masła- 1 cebula
- 350 g kurek
- 2 ząbki czosnku
- 350 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 litr bulionu
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 150 g gęstej śmietany 18 %
- pieprz
Przygotowanie:
W garnku na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy umyte kurki (większe najlepiej pokroić) oraz obrany i przepołowiony czosnek. Smażymy co chwilę mieszając przez około 7-10 minut.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starta na tarce ( na dużych oczkach) obraną marchewkę. Wlewamy gorący bulion, dodajemy kurkumę i całość zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dodajemy koperek i szczypiorek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Do śmietany wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy całość do zupy.
Następnie zdejmujemy zupę z ognia.
Przepis znalazłam na Kwestii smaku.
Zupa była tak pyszną, że zniknęła w momencie :)
Na pewno nie będzie to jednorazowe danie w moim menu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz