Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

sobota, 19 stycznia 2013

34. Domowy chleb razowy

Od dawna chodził za mną chleb domowy i w końcu się zdecydowałem. Niestety przepis był nie do końca doskonały i chleb wyszedł Pyszny ale troszkę słonawy. Tak czy owak mi smakuje a następny chleb będzie dużo lepszy. Dla tego ja podam tutaj już lekko poprawiony przepis . 

Składniki:

  • Mąka razowa pszenna 1 kg
  • Woda 1/2 l
  • Drożdże 3 dag
  • Cukier 2 dag
  • Miód naturalny 1 łyżka
  • margaryna ( do posmarowania blachy)
  • sól ok 10 g.



Wykonanie:

  1. Mąkę przesypać do miski i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Drożdże, cukier, miód i letnią wodę wymieszać.
  3. Dodać niewielką ilość mąki i wymieszać odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. W mące zrobić dołek i wlać część drożdży( nie dodawać całośći od razu). 
  5. Wyrabiamy ciast i w razie potrzeby dolewamy drożdży.
  6. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło.
  7. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy sól i w razie potrzeby resztę płynu z drożdżami. 
  8. Wyrabiamy ciasto tak aby samo odchodziło od ręki. 
  9. Wyrobione ciasto odstawiamy na bok w ciepłe miejsce i przygotowujemy formę.
  10. Formę jeżeli jest blaszana to smarujemy masłem lub margaryną i wysypujemy mąką pszenną 
  11. Ciasto dzielimy na kawałki tak aby dochodziły do 3/4 wysokości formy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  12. Pieczemy 1 - 1,5 h w piekarniku rozgrzanym do 180 -200 st. 
  13. Po wypieczeniu od razu wyciągamy z blachy żeby chleb się nie zaparzył.
Smacznego


Przepis jest już zmodyfikowany tak aby wam było łatwiej go wykonać z solą uważajcie zawsze można sobie chleb już posolic a przesolony już zostanie słony. Drożdże dodawajcie powoli nie wszystkie na raz bo będziecie mieli zbyt luźne i trudne do wyrabiania ciasto. Powodzenia




1 komentarz: