ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

niedziela, 20 stycznia 2013

37. Domowe placki Tortilli Pszenno - kukurydziane

Tak więc dziś do rąk wpadła mi książeczka mała, na temat pieczywa domowego. Podczas wertowania i studiowania przepisów natknąłem się na jeden, który chciałem nie dawno wypróbować a mianowicie na domową tortillę co więcej nie dawno nawet komuś obiecałem, że wypróbuję i opiszę co mi wyszło. A wyszło mi całkiem dobre danie, jednak jak to bywa w książkach jest mały błąd, który ja już naprawiłem:)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • ok 250 ml wody
  • sól






Wykonanie:

  1. Obie mąki przesiać na stolnicę. 
  2. W kopcu z mąki zrobić dołek do którego należy powoli dolewać wody.
  3. Wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dolać wody.
  4. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i nie ma gródek
  5. Z ciasta uformować rulon i pokroić na równe plastry.
  6. Plastry ciasta formować w kule, które należy rozpłaszczyć na stolnicy i rozwałkować placki. Rozpłaszczenie pozwala uzyskać równe  okrągłe placki.
  7. Rozwałkowane placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż do zrumienienia.
  8. Tak przygotowane ciasto można wykorzystać np. do tortilli z kurczakiem lub tacos.
  9. Według książki taka ilość ciasta wystarcza na 30 placków mnie wystarczyło to na 8 placków o średnicy ok 28 cm.
SMACZNEGO

Trzeba pamiętać aby ciasto było dobrze doprawione. Można rozwałkować mały placek usmażyć i sprawdzić w razie czego dosolić.!!!


5 komentarzy:

  1. Piyknie :D przi najbliższej okazji robia tortilla :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja chopie rób yno nie zapomnij posolić tak żeby nie przesolić a posolić. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja Bartus ty i te Twoje filozofie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pytanko takie - można je usmażyć i zostawić na trochę czy szybko się zsychają i robią mało elastyczne?

    OdpowiedzUsuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...