Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

niedziela, 20 stycznia 2013

36. Węgierska zupa gulaszowa w papryce

Kilka dni temu wchodzę na pewną stronę i widzę konkurs z "Winiary pomysł na..." i w głowie pojawił się pewien pomysł. niestety już ktoś wcześniej go wykonał :( i burza mózgów i pewna kochana osóbka wymyśliła to czyli podanie tej zupy w oryginalny a nawet można powiedzieć, że regionalny dla Węgier sposób. Dla czego? A no dla tego, że które inne warzywo niż papryka bardziej do Węgier pasuje?


Składniki:

  • Winiary pomysł na węgierską zupę gulaszową
  • ok 0,5 kg mięsa na gulasz
  • kiełbasa myśliwska
  •  1 cebula
  • por
  • marchewka
  • seler
  • papryka czerwona
  • musztarda
  • przecier pomidorowy
  • 3 ziemniaki
  • pomidor
  • masło

Wykonanie:

  1. Mięso opłukać i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonki przekroić wzdłuż i kroić na małe plasterki
  2. Warzywa obrać opłukać i też pokroić w kostkę ok 0,5x0,5cm ( Kostka nie może być zbyt mała, żeby się nie rozgotowała). Pora posiekać w pół księżyce, cebulę posiekać w kostkę.
  3. Pomidory należy zmiksować blenderem.
  4. W dość dużym garnku rozgrzać trochę masła, wrzucić mięso i obsmażyć chwilkę. Do mięsa dodać cebulę chwilkę smażyć po czym do mięsa dodać 2 łyżeczki musztardy. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić chwilkę razem.
  5. Do mięsa dodać wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, wymieszać wszystko dokładnie i dusić na małym ogniu ok 15 minut.
  6. Po 15 minutach dodajemy obie saszetki z "Winiary pomysł na..." i zalewamy ok 2 litrami wody. Dokładnie mieszamy całość i doprawiamy do smaku. 
  7. Całość gotujemy na małym ogniu, aż do zmięknięcia warzyw co jakiś czas mieszając. W między czasie przygotowujemy papryki do podania.
  8. Paprykom odcinamy wierzch, wyciągamy gniazda nasienne i płuczemy. Papryki ustawiamy na tależu i nalewamy zupy. 
  9. Całość można ozdobić śmietaną i świeżą natką pietruszki. Podajemy z domowym chlebem
Smacznego


2 komentarze:

  1. Dokładnie to samo chciałam zgłosić do tego konkursu! :) Taka wersja tej zupy Winiary jest pyszna - wszystkim polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Cieszę się, że się podoba:)narzeczona wymyśliła ja wykonałem :)

      Usuń