Kurczak w curry dość aromatyczna i syta potrawa najlepiej smakuje podana z ryżem na sypko z wody. Ulubiona potrawa mojej lubej co ciekawe nie robię tego zbyt często...
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2 łyżki curry(jeżeli ktoś lubi można dać więcej)
- 3 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0,5 szklanki oleju
- 300 ml śmietany 18%
Wykonanie
- Mięso opłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę
- W sporym naczyniu łączymy wszystkie przyprawy z olejem (ale bez śmietany!)
- Mieszamy dokładnie aż wszystkie składniki się połączą, powinna powstać dość gęsta pasta.
- Do przypraw wkładamy pokrojone piersi i dokładnie mieszamy aby każdy kawałek był pokryty pastą, odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin albo całą noc aby kurczak się dobrze zamarynował.
- Na głęboką patelnię wlewamy pozostały olej i obsmażamy mięso z każdej strony kilka minut.
- Po obsmażeniu dodajemy całą marynatę i zmniejszamy ognień.
- Przykrywamy patelnię i dusimy całość ok 15-20 min. od czasu do czasu mieszając.
- Gdy mięso jest uduszone wlewamy śmietanę i pozostawiamy jeszcze chwilę na ogniu.
Smacznego
Ta Kaja to sie mo z Tobą za dobrze :P
OdpowiedzUsuń