ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

poniedziałek, 4 lutego 2013

53. Szarlotka

Dzisiaj naszła mnie ochota na szarlotkę. Szybki spis potrzebnych składników i do dzieła. Dodam, że to moja pierwsza szarlotka w życiu:)




Składniki:






Wykonanie:

  1. Przygotowujemy sobie kruche ciasto, które dzielimy na 2 części w stosunku 2/3 i 1/3
  2. Jabłka myjemy wydrążamy środki, obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Cukier mieszamy z cynamonem, wsypujemy do jabłek i mieszamy tak aby każe jabłko było pokryte mieszanką.
  4. Tortownicę wyklejamy ciastem.
  5. Jabłka wrzucamy na patelnię i "prażymy" aż cukier na jabłkach się nie skarmelizuje
  6. Podsmażone jabłka wykładamy na ciasto, na górę kruszymy mniejszą część ciasta, Jeżeli ciasto w tortownicy wychodzi ponad jabłka zawijamy brzegi na jabłka.
  7. Całość pieczemy w temp. ok 160 st.przez ok 30 minut.
Smacznego!!!

Można podawać z lodami:)

1 komentarz:

  1. Upiekłam ją z siostrą i wyszła wyśmienicie... pyyycha.... xD

    OdpowiedzUsuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...