Dzisiaj naszła mnie ochota na szarlotkę. Szybki spis potrzebnych składników i do dzieła. Dodam, że to moja pierwsza szarlotka w życiu:)
Składniki:
- Przygotowujemy sobie kruche ciasto, które dzielimy na 2 części w stosunku 2/3 i 1/3
- Jabłka myjemy wydrążamy środki, obieramy i kroimy w kostkę.
- Cukier mieszamy z cynamonem, wsypujemy do jabłek i mieszamy tak aby każe jabłko było pokryte mieszanką.
- Tortownicę wyklejamy ciastem.
- Jabłka wrzucamy na patelnię i "prażymy" aż cukier na jabłkach się nie skarmelizuje
- Podsmażone jabłka wykładamy na ciasto, na górę kruszymy mniejszą część ciasta, Jeżeli ciasto w tortownicy wychodzi ponad jabłka zawijamy brzegi na jabłka.
- Całość pieczemy w temp. ok 160 st.przez ok 30 minut.
Smacznego!!!
Można podawać z lodami:)
Upiekłam ją z siostrą i wyszła wyśmienicie... pyyycha.... xD
OdpowiedzUsuń