Już od jakiegoś czasu prześladował mnie ten makaron, no i się doczekał. wyszedł bardzo dobry a jest łatwy w przygotowaniu. przepis mam z książki kucharskiej lekko zmodyfikowany i podaję właśnie taki zmodyfikowany.
Składniki:
- Makaron
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok 400 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki śmietany (kwaśnej)
- 3 żółtka
- 50 g parmezanu (lub ser żółty)
- boczek wędzony
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Trzeba pamiętać aby nie rozgotować makaronu, powinien być al dente.
- Żółtka zmieszać ze śmietanką i śmietaną, po czym dodać starty na małej tarce ser i dokładnie wymieszać
- Boczek pokroić w drobną kostkę, czosnek i cebulę drobno posiekać.
- Rozgrzać patelnię i usmażyć boczek. Do usmażonego boczku dodajemy posiekaną cebulę i czosnek chwilę smażymy razem i doprawiamy solą i pieprzem.
- Do usmażonych składników dodajemy ugotowany makaron, i mieszamy całość cały czas smażąc.
- Do makaronu wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy i czekamy aż sos zgęstnieje, pamiętamy jednak aby nie zrobić jajecznicy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz