ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

poniedziałek, 4 lutego 2013

54. Spaghetti carbonara

Już od jakiegoś czasu prześladował mnie ten makaron, no i się doczekał. wyszedł bardzo dobry a jest łatwy w przygotowaniu. przepis mam z książki kucharskiej lekko zmodyfikowany i podaję właśnie taki zmodyfikowany.

Składniki:

  • Makaron 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki śmietany (kwaśnej)
  • 3 żółtka
  • 50 g parmezanu (lub ser żółty)
  • boczek wędzony 
  • sól i pieprz


Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Trzeba pamiętać aby nie rozgotować makaronu, powinien być al dente.
  2. Żółtka zmieszać ze śmietanką i śmietaną, po czym dodać starty na małej tarce ser i dokładnie wymieszać
  3. Boczek pokroić w drobną kostkę, czosnek i cebulę drobno posiekać.
  4. Rozgrzać patelnię i usmażyć boczek. Do usmażonego boczku dodajemy posiekaną cebulę i czosnek chwilę smażymy razem i doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Do usmażonych składników dodajemy ugotowany makaron, i mieszamy całość cały czas smażąc.
  6. Do makaronu wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy i czekamy aż sos zgęstnieje, pamiętamy jednak aby nie zrobić jajecznicy. 
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...