ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

wtorek, 5 lutego 2013

55.Pierś z kurczaka w sosie orientalnym


Oto Przepis i popis kulinarny mojej narzeczonej.  Słodko kwaśny smak, wspaniały zapach  i jeść się chce.

Składniki Sos orientalny:

  • 1 opakowanie gęstej śmietany(12% wystarczy)
  • 1 kieliszek miodu pitnego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka sosu czosnkowego z miodem
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka  skórki startej z cytryny
  • sól, pieprz
  • kurczak
  • oliwa z oliwek



Przygotowanie:

  1. W małym rondelku podgrzać śmietanę, dodać miód pitny, sos czosnkowy z miodem (można go zastąpić łyżeczką miodu i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku), curry, kurkumę, sok cytrynowy i cienko startą skórką, sól i pieprz.
  2. Wymieszać i podgrzać. Lepsze efekty możemy osiągnąć  dodają zamiast soli sos sojowy, a cytrynę ostra pastą z limonki ( dostępną w sklepach z żywnością orientalną).
  3. Kurczak umyć, osuszyć i  pokroić na paski grubości 1 centymetra do 2 centymetrów.
  4.  W misce przygotować oliwę, sól i pieprz, całość wymieszać i wrzucić kurczaka, wszystko wymieszać i odstawić na chwilę.
  5.  Na patelnie grillową ułożyć kawałki kurczaka wyjęte z zalewy, lekko odsączone i smażyć na rumiany kolor.
  6. Najlepiej podawać z ryżem i warzywami. Kurczaka ułożyć na ryżu, polać sosem i dodać warzywa.

Smacznego




2 komentarze:

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...