Oto Przepis i popis kulinarny mojej narzeczonej. Słodko kwaśny smak, wspaniały zapach i jeść się chce.
Składniki Sos orientalny:
- 1 opakowanie gęstej śmietany(12% wystarczy)
- 1 kieliszek miodu pitnego
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka sosu czosnkowego z miodem
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- sól, pieprz
- kurczak
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- W małym rondelku podgrzać śmietanę, dodać miód pitny, sos czosnkowy z miodem (można go zastąpić łyżeczką miodu i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku), curry, kurkumę, sok cytrynowy i cienko startą skórką, sól i pieprz.
- Wymieszać i podgrzać. Lepsze efekty możemy osiągnąć dodają zamiast soli sos sojowy, a cytrynę ostra pastą z limonki ( dostępną w sklepach z żywnością orientalną).
- Kurczak umyć, osuszyć i pokroić na paski grubości 1 centymetra do 2 centymetrów.
- W misce przygotować oliwę, sól i pieprz, całość wymieszać i wrzucić kurczaka, wszystko wymieszać i odstawić na chwilę.
- Na patelnie grillową ułożyć kawałki kurczaka wyjęte z zalewy, lekko odsączone i smażyć na rumiany kolor.
- Najlepiej podawać z ryżem i warzywami. Kurczaka ułożyć na ryżu, polać sosem i dodać warzywa.
wygląda na pyszne i zdrowe danie:)
OdpowiedzUsuńJest smaczne, sprawdzilem, pychota
OdpowiedzUsuń