Efektem ubocznym wczorajszej Pavlovej było 6 nie użytych żółtek no to teraz pytanie coz nimi zrobić wertowanie internetu i na jakimś forum ktoś podał przepis na creme brule. No i sie zrobiło.
Składniki na 6 porcji:
- 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
- 6 żółtek
- 1/3 szklanki białego cukru
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
- W rondelku powoli zagotowujemy śmietankę z wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii, na czas gotowania dodaję również samą laskę, którą wyciągam po zagotowaniu . Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
- Żółtka ubijamy z cukrem, ale nie do końca, nie na puszysto.
- Do ubitych żółtek powoli dolewamy ciepłą śmietanę jednocześnie mieszając i starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
- Napełniamy foremki, wlewając krem przez sitko.
- Wstawiamy na 45 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
- Ostudzony krem schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc krem musi zgęstnieć.
- Każdy krem posypujemy 1 łyżką brązowego cukru i karmelizujemy, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.
- Do karmelizacji cukru używamy specjalnego palnika. Można też włożyć pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzewamy tylko górną spiralę i zapiekałam krem bardzo krótko. Pod dobrze rozgrzanym grillem, już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny.
Bardzo szybki i fajny deser z żółtej jest też taki:
OdpowiedzUsuńżółtka ubić na kogel-mogel, do ramekinów/żaroodpornych miseczek wrzucić wybrane owoce w kawałkach, zalać koglem-moglem i zapiec 15 min.... można też zrobić kakowe, wtedy wychodzi coś w rodzaju muffinków z owocami :)
Dziekuje będą zoltka to sie zrobi.;-)
OdpowiedzUsuń:) na pewno będzie wam smakowało :)
OdpowiedzUsuń