ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

sobota, 9 lutego 2013

57. Łosoś zapiekany w śmietanie

Jeżeli lubisz ryby, i łososia to jest to danie wprost dla ciebie 35 minut z zegarkiem w ręce i gotowe. Smak soczystego łososia w przyprawach nieziemski.

Składniki:

  • Łosoś filet lub dzwonek
  • ok łyżka masła
  • 200 ml śmietany 18% 
  • sól i pierz
  • Tymianek świeży lub suszony
  • cebula






Wykonanie:

  1. W naczyniu żaroodpornym roztapiamy masło, w tym czasie porcjujemy łososia.
  2. Na roztopione masło układamy łososia skórą na dół i doprawiamy solą i pieprzem, pamiętamy żeby nie przesolić.
  3. Cebulę kroimy w plastry i układamy na rybie, a całość posypujemy tymiankiem i tak do pieca na ok 15 minut a z termoobiegiem jakieś 10 minut (170*C).
  4. Po tym czasie wyjmujemy i zalewamy śmietaną i z powrotem do piekarnika na ok 20 minut. Wyciągamy i jemy. Całość można podać z pieczonymi ziemniakami które już wkrótce znajdą się na blogu.
Smacznego!!!!

2 komentarze:

  1. Łosoś to moja ulubiona ryba. Nigdy mi sie nie znudzi. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam łososia ale jeszcze w takiej wersji nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...