Jeżeli lubisz ryby, i łososia to jest to danie wprost dla ciebie 35 minut z zegarkiem w ręce i gotowe. Smak soczystego łososia w przyprawach nieziemski.
Składniki:
- Łosoś filet lub dzwonek
- ok łyżka masła
- 200 ml śmietany 18%
- sól i pierz
- Tymianek świeży lub suszony
- cebula
Wykonanie:
- W naczyniu żaroodpornym roztapiamy masło, w tym czasie porcjujemy łososia.
- Na roztopione masło układamy łososia skórą na dół i doprawiamy solą i pieprzem, pamiętamy żeby nie przesolić.
- Cebulę kroimy w plastry i układamy na rybie, a całość posypujemy tymiankiem i tak do pieca na ok 15 minut a z termoobiegiem jakieś 10 minut (170*C).
- Po tym czasie wyjmujemy i zalewamy śmietaną i z powrotem do piekarnika na ok 20 minut. Wyciągamy i jemy. Całość można podać z pieczonymi ziemniakami które już wkrótce znajdą się na blogu.
Smacznego!!!!
Łosoś to moja ulubiona ryba. Nigdy mi sie nie znudzi. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia ale jeszcze w takiej wersji nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń