ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

piątek, 15 lutego 2013

66. Krewetki na ostro


Oto przepis na krewetki z papryczką chilli i kuskusem.Przepis od P. Kingi Paruzel z alebabka.blogspot.com

Składniki:

na krewetki:

  • 2 opakowania krewetek gotowanych
  • 1/2 papryczki chili
  • 4-5 ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sok z połowy limonki
  • sól morska

na kuskus:

  • 1 szklanka kuskusu
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryczki chili żółtej i czerwonej
  • 3 łyżki zielonego groszku
  • cebulka dymka
  • sól
  • woda
  • 1 łyżka masła klarowanego 


Wykonanie

1. Na rozgrzany wok wrzucić masło klarowane. Następnie dodać papryczkę czerwoną chili.
2. Na tłuszcz z papryczką wrzucić krewetki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć ok 5 min. Na samym końcu dodać sok z limonki i dużą ilość zielonej pietruszki.
3. Kuskus odmierzyć szklanką i przesypać do miski. Zalać gorącą osoloną wodą tak aby było jej 0,5 cm ponad kuskusem. Odstawić na 5 min do napęcznienia.
4. Na małym woku podsmażyć pokrojona w drobna kosteczkę cukinię i żółte oraz czerwone chili na maśle sklarowanym doprawiając odrobinę solą.
5. Podsmażoną cukinię, papryczki dodać do kuskusu i wymieszać razem z zielonym groszkiem i pokrojoną drobniutko cebulka dymką. Doprawić do smaku solą.
6. Kuskus wykładać do obręczy aby nadać mu ładny kształt. Po ściągnięciu obręczy wykładać na niego krewetki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...