Oto przepis na krewetki z papryczką chilli i kuskusem.Przepis od P. Kingi Paruzel z alebabka.blogspot.com
Składniki:
na krewetki:
- 2 opakowania krewetek gotowanych
- 1/2 papryczki chili
- 4-5 ząbków czosnku
- natka pietruszki
- 3 łyżki masła klarowanego
- sok z połowy limonki
- sól morska
na kuskus:
- 1 szklanka kuskusu
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryczki chili żółtej i czerwonej
- 3 łyżki zielonego groszku
- cebulka dymka
- sól
- woda
- 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie
1. Na rozgrzany wok wrzucić masło klarowane. Następnie dodać papryczkę czerwoną chili.2. Na tłuszcz z papryczką wrzucić krewetki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć ok 5 min. Na samym końcu dodać sok z limonki i dużą ilość zielonej pietruszki.
3. Kuskus odmierzyć szklanką i przesypać do miski. Zalać gorącą osoloną wodą tak aby było jej 0,5 cm ponad kuskusem. Odstawić na 5 min do napęcznienia.
4. Na małym woku podsmażyć pokrojona w drobna kosteczkę cukinię i żółte oraz czerwone chili na maśle sklarowanym doprawiając odrobinę solą.
5. Podsmażoną cukinię, papryczki dodać do kuskusu i wymieszać razem z zielonym groszkiem i pokrojoną drobniutko cebulka dymką. Doprawić do smaku solą.
6. Kuskus wykładać do obręczy aby nadać mu ładny kształt. Po ściągnięciu obręczy wykładać na niego krewetki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz