Lubię słodkości a najlepiej smakują te swojskie i domowej roboty. Ciasto pół kruche od spodu i lekko wilgotne z góry ideał smaku:) Ciasto wzorowane jest na przepisie veggieola oczywiście nie był bym sobą gdybym czegoś nie zmienił:)
Składniki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- 5 jabłek
- 2/3 szklanki oleju
Wykonanie:
- Jajka z cukrem ubić mikserem. Mąkę połączoną proszkiem do pieczenia dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach.
- Na koniec dodać do ciasta olej, wymieszać łyżką.
- Około połowy ciasta wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy.
- Jabłka obrać pokroić w grubą kostkę, pozypać cynamonem i dokładnie wymieszać.
- Pozostałą część ciasta wymieszać z jabłkami i wyłożyć na wierzch. Piec ok. 50 min w temperaturze 180 ˚C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz