ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

piątek, 15 lutego 2013

67. Ciasto jabłkowe

Lubię słodkości a najlepiej smakują te swojskie i domowej roboty. Ciasto pół kruche od spodu i lekko wilgotne z góry ideał smaku:) Ciasto wzorowane jest na przepisie veggieola oczywiście nie był bym sobą gdybym czegoś nie zmienił:)

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 5 jabłek
  • 2/3 szklanki oleju






Wykonanie:

  1. Jajka z cukrem ubić mikserem. Mąkę połączoną proszkiem do pieczenia dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach.
  2. Na koniec dodać do ciasta olej, wymieszać łyżką. 
  3. Około połowy ciasta wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy.
  4. Jabłka obrać pokroić w grubą kostkę, pozypać cynamonem i dokładnie wymieszać.
  5. Pozostałą część ciasta wymieszać z jabłkami i wyłożyć na wierzch. Piec ok. 50 min w temperaturze 180 ˚C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...