ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

środa, 20 lutego 2013

68. Smaczne brzoskwinie pod bezową kołderką

Słodkie,smaczne i dobre bo słodkie. Można przed pieczeniem posypać płatkami migdałów

Składniki:  

  • Brzoskwinie
  • 4 białka
  • 350 g cukru
  • 1 łyżka grenadyny(lub innego syropu)
  • woda






Wykonanie:

  1. Brzoskwinie obrać ( lub odsączyć z syropu)
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 *C
  3. Przygotowujemy syrop: 
    1. 300 ml wody wymieszać z 200 g cukru i gotujemy do momentu aż cukier się rozpuści
    2. . Zdjąć z ognia i dodać syrop, wymieszać i włożyć do niego brzoskwinie na ok 8 minut.
  4. Przygotowujemy bezę:
    1. Żółtka oddzielić od białek.
    2. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać jeszcze chwilkę.
  5. Brzoskwinie odsączyć i ułożyć na blasze, na brzoskwinie nakładać ubitą pianę z białek i zapiekać w piekarniku przez ok 6 minut
  6. wyłożyć do pucharków i podawać ciepłe. Można pod bezę dać lody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...