Nie taki suflet trudny jak wszyscy mówią. Efekt dzisiejszej zabawy mojej narzeczonej z moją małą pomocą nie tylko w jedzeniu.:)
Składniki:
- 200 ml mleka
- 20 g mąki kukurydzianej
- czekolada gorzka 70 %
- 4 jajka
- 150 g cukru pudru
- masło
Wykonanie:
- Mleko i mąkę wlać do rondelka i podgrzewać mieszając aż masa nabierze konsystencji jogurtu.
- Do ciepłej masy dodajemy pokruszoną czekoladę i roztapiamy ją. Przelewamy masę do miski i odstawiamy do ochłodnięcia.
- Do garnka rozdzielamy białka z żółtkami i ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilkę.
- Do ochłodzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka i mieszamy, po wymieszaniu masy dodajemy stopniowo pianę i delikatnie mieszamy.
- Foremki smarujemy masłem i wysypujemy je startą czekoladą, po czym wlewamy masę czekoladową do foremek obcierając je z zewnątrz aby były czyste.
- Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 6 minut.
Muszę zrobić wkrótce ten suflet;)
OdpowiedzUsuń