Oto przepis na wyśmienite sajgonki owocowe według pomysłu Kingi Paruzel z małymi modyfikacjami.
Składniki:
- Papier ryżowy
- śmietana kremówka
- owoce
- można użyć z puszki( ananas, brzoskwinia itp)
- truskawki
- banany
- pomarańcze
- wszystkie miękkie
Na sos:
- 250 ml śmietanki 30-36%
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 laska wanilii
- skórka z cytryny
2. Papier ryżowy namoczyć przez chwilkę w ciepłej wodzie i rozłożyć płasko na czystej powierzchni.
3. Na papier wykładać kawałki owoców i składać jak kopertę.
4. Śmietanę ubić i dodawać na sajgonki
Sos z czekolady
- Czekoladę połamać i umieścić w szklanej misce.
- Wanilię rozciąć i wyskrobać ziarenka.
- Do Śmietanki dodać ziarenka wanilii oraz skórkę i doprowadzić do wrzenia ze startą skórką z cytryny
- Usunąć wanilię i wlać gorącą śmietankę do czekolady cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści.
- Schłodzić sos aż zgęstnieje.
Smacznego!!!
no na taki pomysł to bym nie wpadła. super! :)
OdpowiedzUsuńa to jest świetny pomysł!! bomba :D
OdpowiedzUsuń