ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

sobota, 23 lutego 2013

70. Owocowe sajgonki w sosie z białej czekolady

Oto przepis na wyśmienite sajgonki owocowe według pomysłu Kingi Paruzel z małymi modyfikacjami. 



Składniki:

  • Papier ryżowy
  • śmietana kremówka
  • owoce
    • można użyć z puszki( ananas, brzoskwinia itp)
    • truskawki
    • banany
    • pomarańcze
    • wszystkie miękkie

Na sos:

  • 250 ml śmietanki 30-36%
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 laska wanilii
  • skórka z cytryny

Wykonanie:

1. Owoce odsączyć z syropu i pokroić w kostkę, w przypadku świeżych umyć i obrać. Pomarańcz wyfiletować, mango i banana pokroić w paski a truskawki w talarki.
2. Papier ryżowy namoczyć przez chwilkę w ciepłej wodzie i rozłożyć płasko na czystej powierzchni.
3. Na papier wykładać kawałki owoców i składać jak kopertę.
4. Śmietanę ubić i dodawać na sajgonki

Sos z czekolady

  1. Czekoladę połamać i umieścić w szklanej misce.
  2. Wanilię rozciąć i wyskrobać ziarenka.
  3. Do Śmietanki dodać ziarenka wanilii oraz skórkę i doprowadzić do wrzenia ze startą skórką z cytryny
  4. Usunąć wanilię i wlać gorącą śmietankę do czekolady cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści.
  5. Schłodzić sos aż zgęstnieje.

Smacznego!!!

2 komentarze:

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...