ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

czwartek, 21 lutego 2013

69. Nie ziemski suflet czekoladowy

Nie taki suflet trudny jak  wszyscy mówią. Efekt dzisiejszej zabawy mojej narzeczonej z moją małą pomocą nie tylko w jedzeniu.:) 


Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • czekolada gorzka 70 %
  • 4 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • masło




Wykonanie:

  1. Mleko i mąkę wlać do rondelka i podgrzewać mieszając aż masa nabierze konsystencji jogurtu.
  2. Do ciepłej masy dodajemy pokruszoną czekoladę i roztapiamy ją. Przelewamy masę do miski i odstawiamy do ochłodnięcia.
  3. Do garnka rozdzielamy białka z żółtkami i ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilkę.
  4. Do ochłodzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka i mieszamy, po wymieszaniu masy dodajemy stopniowo pianę i delikatnie mieszamy.
  5. Foremki smarujemy masłem i wysypujemy je startą czekoladą, po czym wlewamy masę czekoladową do foremek obcierając je z zewnątrz aby były czyste.
  6. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 6 minut.

1 komentarz:

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...