ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

sobota, 30 marca 2013

80. Babka/Babeczki cytrynowe

W końcu troszkę więcej czasu więc i troszkę na święta się przygotowało. Pyszne babeczki cytrynowe, lekko wilgotne w środku. Przepis znaleziony w internecie ale bardzo dobry i  do tego łatwy. Ciasta z niego jest bardzo dużo mi wystarczyło na 20 malutkich babeczek jedną małą i jedną dużą babkę. Gotową babkę można polać lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem

Składniki:

  • 2 duże cytryny lub 3 mniejsze
  • sok z 1 wyciśniętej cytryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 400 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła 200g
  • 10 jajek


Wykonanie:

  1. Cytryny dokładnie umyć i ugotować w całości. Ugotowane cytryny rozkroić na talerzyku  i pozbyć się pestek i wszystkie jeszcze ciepłe zmiksować blenderem na jednolitą masę.
  2. Żółtka oddzielamy od białek.
  3. Do masy dodać cukier i całość utrzeć, do utartej masy dodajemy masło i dalej ucieramy, po czym dodajemy po jednym żółtku i ucieramy, na koniec dodajemy sok z cytryny i ucieramy.
  4. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i proszkiem do pieczenia.
  5. Białka ubijamy na pianę i dodajemy partiami do ciasta  delikatnie mieszając. 
  6. Ciasto przekładamy do formy lub foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach aż do "suchego patyczka"
Smacznego!!!

2 komentarze:

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...