Oto w całości napisany przez moją narzeczoną przepis na mini serniczki. Przepis pochodzi z gazety.
Miniserniczki
Skłądniki:
-15 dag serka homogenizowanego
- 15 dag twarogu
-1 dag mąki ziemniaczanej
- białko z jednego małego jajka
- 4 1/2 dag cukru
- 1 dag kakao
- 1 dag masła
- 2 1/2 dag herbatników
- 1 łyżeczka
roztopionego masła do smarowania
- 1/2 czekolady deserowej
Do dekoracji:
½ tabliczki czekolady mlecznej
Przygotowanie:
1.Twaróg zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną,
serek homogenizowany, białko i cukier. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą
się. Masę podzielić na dwie równe części.
Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.
2. Masło rozpuścić na małej patelni. W miseczce bardzo
drobno pokruszyć herbatniki, wląć masło i wymieszać.
3. Cienką warstwą roztopionego masła posmarować wnętrze foremki .Następnie
napełnić je masą serową i serowo-kakaową do wysokości 2-3 milimetry od brzegu.
Lekko postukać foremkami o blat stołu,
aby masa wypełniła każde wgłębienia a wierzch wyrównał się.
4. Na wierzch masy serowej nałożyć masę z herbatników, lekko
uklepać.
5. Foremki wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 125
stopni. Piec 20-22 minuty. Po wyjęciu z
piekarnika serniczki przestudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny(Radzę
potrzymać całą noc).
6. Czekoladę deserową
rozpuścić w kąpieli wodnej. Na
serniczki bez spodów z masy herbatnikowej nałożyć cienką warstwę czekolady i
ponownie wstawić foremkę do lodówki na około 20minut.
7. Serniczki wyjąć na talerz, delikatnie odciągając brzegi
foremki.
8. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko
przestudzić i przełożyć do torebki
foliowej. Koniec torebki zawiązać, w jednym z rogów zrobić dziurkę o średnicy
1-2 milimetry i zgniatając delikatnie torebkę udekorować serniczki.
przepis wziety z gazety "Ale pychota! nr.16".
OdpowiedzUsuń