Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

środa, 27 marca 2013

79. Mini serniczki mojej narzeczonej

Oto w całości napisany przez moją narzeczoną przepis na mini serniczki. Przepis pochodzi z gazety.


Miniserniczki
Skłądniki:

-15 dag serka homogenizowanego
- 15 dag twarogu
-1 dag mąki ziemniaczanej
- białko z jednego małego jajka
- 4 1/2 dag cukru
- 1 dag kakao
- 1 dag masła
- 2 1/2 dag herbatników
- 1 łyżeczka  roztopionego masła do smarowania
- 1/2 czekolady deserowej


Do dekoracji:

½ tabliczki czekolady mlecznej

Przygotowanie:

1.Twaróg zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, serek homogenizowany, białko i cukier. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się.  Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.
2. Masło rozpuścić na małej patelni. W miseczce bardzo drobno pokruszyć herbatniki, wląć masło i wymieszać.
3. Cienką warstwą roztopionego masła  posmarować wnętrze foremki .Następnie napełnić je masą serową i serowo-kakaową do wysokości 2-3 milimetry od brzegu. Lekko postukać  foremkami o blat stołu, aby masa wypełniła każde wgłębienia a wierzch wyrównał się.
4. Na wierzch masy serowej nałożyć masę z herbatników, lekko uklepać.
5.  Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 125 stopni. Piec  20-22 minuty. Po wyjęciu z piekarnika serniczki przestudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny(Radzę potrzymać całą noc).
6. Czekoladę deserową  rozpuścić  w kąpieli wodnej. Na serniczki bez spodów z masy herbatnikowej nałożyć cienką warstwę czekolady i ponownie wstawić foremkę do lodówki na około 20minut.
7. Serniczki wyjąć na talerz, delikatnie odciągając brzegi foremki.
8. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i przełożyć  do torebki foliowej. Koniec torebki zawiązać, w jednym z rogów zrobić dziurkę o średnicy 1-2 milimetry i zgniatając delikatnie torebkę udekorować serniczki.

1 komentarz:

  1. przepis wziety z gazety "Ale pychota! nr.16".

    OdpowiedzUsuń