Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

wtorek, 9 kwietnia 2013

84.Masa cukrowa

84.Masa cukrowa

Do zrobienia masy cukrowej skłoniły mnie kurczaczki świąteczne, które będą   w następnym poście.
Przygotowanie jest dość proste oto składniki:

- 800 g cukru pudru ( możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać) 
- 3 łyżeczki glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody


Żelatynę musimy rozpuścić w około 50ml gorącej wody a następnie dodać do niej glukozę .

Większą ilość cukru pudru wysypujemy na stolnice, robimy dziurę w cukrze  i wlewany do niej żelatynę z glukozą.Stopniowo dodajemy cukier puder. Ugniatamy tak długo, aż uzyskamy plastyczną, ale nie klejącą się masę. Jeśli nie używamy naraz całej masy to najlepiej przykryć ją woreczkiem foliowym. Jeśli nie wykorzystamy całej masy można ją włożyć do lodówki lub zamrozić. Przed następnym użyciem wystarczy ją ogrzać w rękach, aby stała się plastyczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz