84.Masa cukrowa

84.Masa cukrowa

Do zrobienia masy cukrowej skłoniły mnie kurczaczki świąteczne, które będą   w następnym poście.
Przygotowanie jest dość proste oto składniki:

- 800 g cukru pudru ( możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać) 
- 3 łyżeczki glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody


Żelatynę musimy rozpuścić w około 50ml gorącej wody a następnie dodać do niej glukozę .

Większą ilość cukru pudru wysypujemy na stolnice, robimy dziurę w cukrze  i wlewany do niej żelatynę z glukozą.Stopniowo dodajemy cukier puder. Ugniatamy tak długo, aż uzyskamy plastyczną, ale nie klejącą się masę. Jeśli nie używamy naraz całej masy to najlepiej przykryć ją woreczkiem foliowym. Jeśli nie wykorzystamy całej masy można ją włożyć do lodówki lub zamrozić. Przed następnym użyciem wystarczy ją ogrzać w rękach, aby stała się plastyczna.

Komentarze

Popularne posty