85. Mufinkowe kurczaczki.
Kolejny przepis świąteczny po świętach,ale będzie można wykorzystać na drugi rok. Jest z tym trochę roboty, ale warto się wysilić, żeby pokazać rodzinie jakie się ma zdolności.
Składniki na ciasto:
- 12 dag mąki
- 12 dag masła
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jako
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.
Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno jajko, mleko, odrobinę soli. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszając, wsypywać do masy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać,aż masa będzie idealnie gładka a na cieście zaczną pojawiać się małe bąbelki.
Wypełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości i lekko wyrównać powierzchnię.
Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Z masy cukrowej uformować głowy kurczaków tak jak na fotce poniżej.Trzeba uważać bo masa cukrowa dość szybko wysycha,najlepiej mieć klej spożywczy, żeby skleić drobne fragmenty kurczaka.
Przekonałam się już, że masa nie chce się przykleić do mufinek dlatego też najlepiej zrobić krem budyniowy i za pomocą szprycy wycisnąć go na mufinkę i do tego kremu włożyć głowę kurczaka.
Krem budyniowy:
Składniki:
- 1 saszetka budyniu (najlepiej waniliowego)
- 1 kostka masła
Ugotować jedną saszetkę budyniu w mniejszej ilości mleka, aby był on gęsty.Do ostudzonego budyniu dodawać stopniowo utarte masło.
Talent i zdolności -przypominają o wróżkach - Czar prosto z raju - tak może się wydawać -przeglądając treść przepisów -Perfekcja i doskonałość -
OdpowiedzUsuń