104. Soczyste udka z kurczaka

Oto dalsza część dzisiejszej pracy w kuchni. Jest to mój własny przepis na podstawie otrzymanego od ciotki kilka lat temu.

Składniki:


  • udka kurczaka
  • czosnek, i czosnek granulowany
  • papryka czerwona
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • majeranek, tymianek, bazylia






Wykonanie:

  1. Wszystkie przyprawy wsypujemy do jednej miski wciskamy do miski czosnek i zalewamy oliwą, całość dokładnie mieszamy.
  2. Udka myjemy osuszamy i dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na min.3 godziny, najlepiej na całą noc.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Zamarynowane udka układamy na blachę, na każde udko dajemy kawałek masła i całą blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Po godzinie ściągamy folię i pieczemy dalej do uzyskania chrupiącej skórki.
Smacznego!!

Komentarze

Popularne posty