Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

niedziela, 22 września 2013

120. Schab z sosem pomidorowo - ziołowym i purée borowikowo - ziemniaczanym

 Witam, dzisiaj przedstawiam fajny przepis z kuchni lidla, który wykorzystałam przy najbliższej okazji.


Składniki:



  • 8 plasterków schabu w plastrach, bez błonek
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów pelati, posiekanych, razem z sosem
  • 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 40 g suszonych borowików, zmiksowanych na puder borowikowy
  • 200 ml mleka
  • 200 g śmietany 30%
  • 30 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • odrobina cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


  • Przygotowanie:


    1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków wrzucamy do osolonej wody, gotujemy (zaczynamy w zimnej wodzie). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Podsmażone plasterki schabu wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażył się schab, wrzucamy pokrojone pieczarki.
    Smażymy, dodajemy pokrojoną cebulę w drobną kosteczkę, czosnek i oregano. Smażymy.
    Dodajemy białe pół słodkie wino Celebro, pomidory z puszki razem z sokiem i 3 szczypty cukru.
    Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy.
     Gotujemy do momentu zagęszczenia sosu. 
    Zagęszczony sos przelewamy do naczynia ze schabem, polewamy nim schab, rozprowadzamy go na całej jego powierzchni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (na kilka minut, w celu utrzymania temperatury).
    W czystym garnku rozgrzewamy mleko i masło. 
    Suszone borowiki miksujemy na puder borowikowy. 
    Ziemniaki odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka.
    Do zagotowanego mleka z masłem dodajemy 200 g śmietanki oraz puder borowikowy, przelewamy do ziemniaków.
     Wszystko miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki. Naczynie ze schabem wyciągamy z piekarnika, dodajemy ½ pęczka posiekanej bazylii, całość mieszamy.

    Ta ilość mleka, która jest podana to jest orientacyjna Dodałam taka ilość mleka i moje purée trochę popłyneło :)

    Do tego proponuję co prawda letnia sałatkę, ale szybka w przygotowaniu. Liście szpinaku umyć i wyłożyć na talerz, pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki. Do tego kulki bądź całą mozzarelle pokroić w kwadraty. Całość polać oliwą i octem balsamicznym.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz