Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

piątek, 13 września 2013

119. Ananasek

Witam, na dzisiaj mam propozycję bardzo fajnego i smacznego ciasta jakim jest ananasek. Zachęcam wszystkich do spróbowania. Znalazłam przepis na internecie, zrobiłam go i od tej chwili zawsze będzie na urodzinach i imprezach.

Składniki na biszkopt: 


  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka





Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, 30-35 minut.


Składniki na krem:

  • 1 puszka ananasów
  • 1 duży budyń śmietankowy taki na 3/4 mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka

Przygotowanie:

Z puszki ananasów odsączyć sok w razie potrzeby dolać wody tak żeby było płynu 1,5 szklanki. Szklankę soku zagotować a resztę zmieszać z  proszkiem budyniowym, mąką i cukrem i ugotować budyń. Po wystygnięciu zmiksować z masłem i żółtkami dodać pokrojone ananasy. Dla osób które boją się surowych żółtek druga wersja: zmiksować żółtka razem z proszkiem budyniowym, ,cukrem i ugotować budyń budyń na soku ananasowym. Dalej tak  samo.

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

Białka ubić na sztywno z cukrem wyłożyć na papier w formie i piec w piekarniku na grzanym do 170 stopni C w termoobiegu przez 15-20 minut.Na wystudzony  biszkopt nałożyć masę budyniową i przykryć bezą( nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby beza była w całości zawsze pęknie). Wstawić na noc do lodówki.

Wymiary blachy 35x25cm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz