Witam, wiem że hallowyn już było, ale trzeba coś zrobić z pozostałością dyni, więc postanowiłam zrobić ciasto.
Gotowe ciasto |
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g cukru trzcinowego( ja użyłam zwykłego cukru)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 20 g proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 110 g roztopionego masła
- 300 g ugotowanej i zmiksowanej dyni
- 100 g obranej i startej marchewki
Ciasto:
Jajka z cukrem trzcinowym( lub zwykłym) i wanilinowym ubijamy na puszystą pianę.
Dodajemy roztopione masło i miksujemy.
Śmietankę zagotowujemy w małym rondelku, wrzucamy kawałki białej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia czekolady i zdejmujemy z ognia. Stopniowo dodajemy serek homogenizowany.
Rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady najlepiej na parze. Podgrzewamy miód i dodajemy do czekolady, mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na folię spożywczą i tworzymy z niej prostokąt, który szczelnie zawijamy w folię.
Dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
Wszystkie składniki razem mieszamy.
Następnie dodajemy przygotowane purée z dyni i startą marchewkę, mieszamy.
Następnie dodajemy przygotowane purée z dyni i startą marchewkę, mieszamy.
Ciasto umieszczamy w foremce (średnica około 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem) lub 185°C (bez termoobiegu). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na godzinę do lodówki.
Składniki na polewę:
- 50 ml śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- 150 g serka homogenizowanej
Przygotowanie:
Śmietankę zagotowujemy w małym rondelku, wrzucamy kawałki białej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia czekolady i zdejmujemy z ognia. Stopniowo dodajemy serek homogenizowany.
Składniki na dekoracje:
- 100 g czekolady deserowej
- 55 g miodu (podgrzanego)
- niewielka ilość białej i gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady najlepiej na parze. Podgrzewamy miód i dodajemy do czekolady, mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na folię spożywczą i tworzymy z niej prostokąt, który szczelnie zawijamy w folię.
Odkładamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
Gdy wystygnie, z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach pająki.
Wyrównujemy górną warstwę ciasta. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i delikatnie wygładzamy całość nożem. Rozpuszczamy białą i deserową czekoladę w osobnych miseczkach.
Z papieru do pieczenia przygotowujemy dwa rożki (jeden do czekolady białej, drugi do deserowej).
Gdy wystygnie, z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach pająki.
Wyrównujemy górną warstwę ciasta. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i delikatnie wygładzamy całość nożem. Rozpuszczamy białą i deserową czekoladę w osobnych miseczkach.
Z papieru do pieczenia przygotowujemy dwa rożki (jeden do czekolady białej, drugi do deserowej).
Z czekolady deserowej za pomocą rożka tworzymy pajęczynkę na cieście (z polewy czekoladowej tworzymy na cieście spiralę i przeciągamy od środka do brzega wykałaczką), a z czekolady białej – oczy pająka.
Na ciasto nakładamy gotową dekorację - czekoladowego pająka.
Ja niestety nie mam zdolności artystycznych, więc postanowiłam nie robić tych okropnych pająków. Zamiast robić polewę z gorzkiej czekolady użyłam gotowej i efektem tego jest rozmazana pajęczynka.
Moje ciasto wyszło trochę mokre więc nie przejmujcie się, jeśli wasze też takie będzie:)
Bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń