Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

niedziela, 5 stycznia 2014

135. Kruche choineczki

Witam, wiem że święta już były, ale jakoś nie miałam czasu zasiąść przed komputerem i wpisać przepisu na fantastyczne choineczki, więc dodaję teraz a pomysł można wykorzystać na następne święta.

Składniki na kruche ciasto:
Chrupiące choineczki z puszystym lukrem.

  • 1 kg mąki
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 kg tłuszczu ( najlepiej masła)
  • 3 jaja
  • skórka z jednej cytryny lub sok z cytryny 



Przygotowanie ciasteczek:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Schłodzić w lodówce pół godziny. Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki, rozwałkować na oprószonym blacie mąką na pół centymetra i wyciskać ciasteczka.
Ciasteczka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni C, około 5-7 minut w zależności od piekarnika. Muszą być złociste z góry.




Składniki na masę:

  • cukier puder
  • sok z jednej cytryny
  • 2 białka
Białka ubić na sztywno.
 Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, lukier musi być gęsty, więc nie można powiedzieć ile potrzeba cukru pudru, należy sypać po trochu.
Białka przełożyć po trochu do lukru i wymieszać.
Za pomocą szprycy wyciskać na ciasteczka, te o największym spodzie i chwilę poczekać, aby nam ciasteczka nie opadły jak od razu nałożymy średnie  ciasteczko. To samo robimy z kolejną warstwą ciasteczek. Czubkiem choinki mogą być czekoladowe piegi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz