Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

czwartek, 3 kwietnia 2014

153. Zakwas do chleba

Witam, ostatnio przeglądałam książkę kucharską i wpadłam  na przepis z zakwasu chlebowego, więc postanowiłam go zrobić, aby móc sobie robić domowe chleby i nie tylko.


Składniki: 
zakwas po 3 dniach fermentacji

  • 100 g mąki żytniej typ 720 lub żytniej razowej typ 2000
  • 100 ml letniej wody o temp. 30, 40 stopni

Przygotowanie:

Do naczynia wsypać mąkę, wlać wodę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji gęstej śmietany, w razie potrzeby można dolać wody.Najlepiej wymieszać to drewniana łyżką. 
Pierwsze leżakowanie zakwasu to 24 godziny, co 12 godzin można przemieszać, żeby nie zrobił nam się kożuch. Przykryć płócienną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach należy dokarmić zakwas poprzez dosypanie 50 g maki żytniej i 100 ml letniej wody i wszystko wymieszać.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny, przykrywamy ściereczką i co 12 godzin przemieszamy.
Na trzeci dzień powinny się pojawić pęcherzyki powietrza i dokarmiamy nasz zakwas. Dodajemy 30 g tej samej mąki żytniej i 30 ml letniej wody i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po 12 godzinach dokarmiamy jedynie 50 g mąką i konsystencja staje nam się gęsta. Odstawiamy ponownie na 12 godzin. Po upływie tego czasu na naszym zakwasie powinny powstać wielkie pęcherze powietrze i charakterystyczny zapach kwasu. Gdy nasz zakwas jest już gotowy należy go przechowywać w lodówce, ale pamiętając o tym, aby co 12 godzin wyjąć go i dokarmić i pozostawić w ciepłym miejscu.Po 12 godzinach schować do lodówki i tak w kółko, dopóki chcemy korzystać z tego zakwasu.

Aby przygotować chleb należy przełożyć do miseczki  50 g zakwasu i 25 g maki żytniej i wymieszać na bardzo gęsto masę. Z tej masy uformować kulę drewnianą łyżką i całą  masę posypać mąką pszenną i lekko przyklepać. Odstawić w ciepłe miejsce od 3-5 godzin.( Mój zakwas jest dobry do wyrobu w ciągu 2 godzin) Zakwas musi dwukrotnie powiększyć swoją objętość. Mąka na górze będzie popękana co świadczy o tym, że można przystąpić do wyrobu ciasta na chleb. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz