Witam, dzisiaj przedstawiam wam przepis na pszenne bułeczki domowej roboty. Mój pierwszy wypiek tych bułeczek rozszedł się w oka mgnieniu. Zgadzam się z tymi wszystkimi, którzy twierdzą, że domowe pieczywo jest najlepsze.
Składniki:
- 500 g maki pszennej
Ciepłe bułeczki - 10 g soli
- 8 g cukru
- 250 ml letniej wody
- 20 g drożdży
- 22 g roztopionego masła
Przygotowanie:
Do robota kuchennego wsypujemy suche składniki, pamiętając o tym, aby sól przemieszać z mąką a następnie wlać drożdże. Mieszamy wszystkie te składniki razem i dodajemy roztopione masło. Masa powinna być lekko kleista, gdyż zaś jest za sucha można dolać odrobinę letniej wody. Gdy ciasto ma już taka konsystencję lekko kleistą wyłączamy robota i zostawiamy ciasto na 10 min, aby odpoczęło.
Po upływie tego czasu przemieszamy ciasto robotem i wyciągamy na stolnicę i wyrabiamy je na gładką jędrną masę.
Nie posypujemy stolnicy mąką, ponieważ ciasto będzie nam się po niej ślizgać.
Porcjujemy bułki. Aby bułeczka miała wagę 50 g należy dodać 10 % więcej masy.
Następnie wszystkie bułki kulamy i gdy czujemy, że są już one okrągłe, lekko wydłużamy całą bułeczkę i odkładamy na oprószoną stolnicę.
Zostawiamy bułeczki na 15 min do wyrośnięcia, przykrywając je kuchenną ściereczką płócienną.
Po 15 min każdą bułeczkę nacinamy tępą stroną noża, aby powstał nam "przedziałek" i odwracamy je "przedziałkiem" w dół. Zostawiamy jeszcze raz na 15 min do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.
W tym czasie możemy nastawić sobie piekarnik na 220 stopni C. Po upływie czasu wyrastania wykładamy bułeczki " przedziałkiem" w górę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz