Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

piątek, 4 kwietnia 2014

156. Krokieciki ziemniaczano - serowe w sosie koperkowym

Witam, dzisiaj chciałbym przedstawić wam przepis na piątkowe danie. Przeglądałam ostatnio książkę kucharską i na ten przepis natrafiłam, więc postanowiłam go wypróbować.


Składniki na krokiety:


  • 30 dag twarogu ( ja miałam pół tłusty)
    krokiecik z sosem koperkowym
  • 20 dag ziemniaków
  • 8 dag mąki
  • 3 dag cebuli
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • 2 dag margaryny
  • bułka tarta

Składniki na sos koperkowy:

  • 1 pęczek koperku
  • masło
  • mąka
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie sosu:

W rondelku rozpuszczam kawałek masła i dosypuję mąkę tworząc zasmażkę( gramowo nie napiszę ile tego masła i mąki, ponieważ robię to na wyczucie). Następnie wlewam bulion,  posiekany koperek,  i wszystko przyprawiam do smaku solą i pieprzem  i wszystko razem mieszam. Sos musi być gęsty, więc jeśli będzie rzadki to dodajcie trochę mąki.

Przygotowanie krokiecików:

Ziemniaki opłukać i ugotować w mundurkach,następnie obrać skórki i schłodzić.
Świeży ser niekwaśny , dobrze odciśnięty przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z ziemniakami. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać se r, ziemniaki, cebulę usmażoną, przyprawić do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszać.
Formować w tartej bułce wałeczki o średniki 2 cm i długości  5 cm. Rumienić ze wszystkich stron na tłuszczu na patelni( w moim wypadku na margarynie zmieszanej z oliwą). Usmażone krokiety układać w piramidę na talerzu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz