ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

niedziela, 20 lipca 2014

171. Pyszna zupa krem z groszku

Witam, jak już pisałam we wcześniejszym poście przygotowywałam bulion do zupy krem z  groszku. Chciałam ją przygotować ze świeżego groszku, żeby wiedzieć jak smakuje. W tym celu zrobiłam sobie  moją pierwszą grządkę i posadziłam na niej groszek. Czas oczekiwania był długi, ale w końcu nadszedł ten dzień zbioru.


Składniki:                            


  • 400 g świeżego groszku
  • 100 g lekko wędzonego boczku
  • 2 szalotki, pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe białego wytrawnego wina
  • 1 litr jasnego bulionu warzywnego( nage)
  • 100 ml tłustej śmietany i dodatkowo do polania
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:

Odłóż 4 plastry boczku, a resztę posiekaj. Włóż posiekany boczek do rondla, dodając szalotkę i oliwę. Podgrzej, aż boczek zacznie skwierczeć, a wtedy zmniejsz ogień i smaż ok. 5 minut.
Dodaj groszek i smaż następne 2-3 minuty. Wlej wino i gotuj, aż odparuje.
Wmieszaj bulion razem z 250 ml wody i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zostaw na małym ogniu na 15 minut. Zmiksuj zupę i przetrzyj przez gęste sito do miski, dociskając spodem łyżki. Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.
W tym czasie ugrilluj plastry boczku, aż będą chrupiące. Utrzymuj ciepło.
Kiedy zupa się schłodzi, sprawdź czy jest odpowiednio doprawiona i energicznie wmieszaj do niej śmietanę. Ponownie dopraw . Podawaj w miskach, polaną dodatkowo i z plastrami boczku.
Ja swoja zupę podgrzałam bo zimna mi nie smakowała.

3 komentarze:

  1. Z własnego groszku, musiała smakować super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś mężczyzną to dlczego w przepisie piszesz "Ja swoją zupę podgrzałam...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już odpowiadam wszystko wynika z tego , że część przepisów pisze moja żona.

      Usuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...