189.Karmelizowane gruszki z lodami w akompaniamencie sosu

Witam, dzisiaj chciałabym wam przedstawić przepis na szybki i bardzo smaczny deser.


Składniki na 4 porcje:              


  • 4 duże gruszki (najlepiej jeśli są jeszcze twardawe)
  • cukier
  • łyżka masła
  • lody waniliowo-truskawkowe (oczywiście mogą być każde inne)
  • sos z białej czekolady 

Przygotowanie:

Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć o pokroić w większe kostki.
Cukier karmelizujemy na patelni na małym ogniu.Gdy cukier nie będzie do końca rozpuszczony dodajemy masło i wsypujemy na patelnię gruszki i obtaczamy je w karmelu.Dodajemy trochę whisky i chwilę gotujemy.
Gruszki odsączamy i wykładamy do pucharków, nakładamy lody i polewamy sosem z białej czekolady.

Komentarze

Popularne posty