ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

wtorek, 23 grudnia 2014

193. Świąteczny keks

Witam, dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na świątecznego keksa, który na pewno ucieszy nie jednego.


Składniki:

                                                                                   
  • 150 g rodzynek
  • 100 g moreli suszonych
  • 80 g suszonych fig ( ja dałam suszona żurawinę)
  • 50 g orzechów laskowych
  • 350 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 5 szt. jajek
  • tarta bułka do obsypania formy
  • 1 cytryna
  • cukier puder

Przygotowanie:

Morele i żurawinę pokroić w małą kostkę, orzechy posiekać na drobniejsze kawałki i wszystko połączyć z rodzynkami. 
Formę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajka, skórkę i sok z cytryny i wymieszać mikserem.
Wsypać mąkę z proszkiem, krótko miksując. Dodać bakalie, wymieszać i przełożyć do formy.
Piec około godziny (wszystko zależy od piekarnika).
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...