Witam,chciałabym się z Wami podzielić moim rodzinnym przepisem na moczkę.
Składniki na 5 l moczki:
- 3 litry wody
- od 1/2 kg - 1 kg
- 200 g migdałów w płatkach
- 250 g orzechów laskowych
- 250 g orzechów włoskich
- 250 g suszonych moreli
- 250 g suszonych śliwek
- 250 g suszonych fig
- 250 g suszonej żurawiny
- 1 litr kompotu agrestowego
- pół kilo mrożonych truskawek
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 litr kompotu z jabłek( same owoce)
- 40 g masła
- laska wanilii
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać wodę i wrzucić pokrojony w grubą kostkę piernik.
Cały czas gotujemy pod przykryciem.
Mieszając co jakiś czas, aby piernik się rozpuścił a następnie dodajemy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż, wyciągamy ziarna i wszystko wrzucamy do garnka.
Następnie dodajemy grubo krojone bakalie, kompoty, truskawki i mieszamy.
Następnie dodajemy pokrojone tabliczki czekolady i masło.
Wszystko mieszamy drewnianą łyżką zabierając z dna, aby bakalie się nie przykleiły do dna.
Czekamy, aż moczka się zagotuje i ściągamy z ognia.
Aby moczka była bardziej gęsta gotujemy ją na małym ogniu bez przykrycia, aby woda odparowała.
Można zawsze dosłodzić, jeśli ktoś ma za mało słodkie.
Życzę wszystkim smacznych i Wesołych Świąt:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz