Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

sobota, 20 grudnia 2014

192. Eklery i ptysie

Witam, po dłuższej nieobecności. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić prosty przepis na pyszne eklery i ptysie.


Składniki na ciasto parzone: 


  • 150 ml wody
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maki pszennej

Przygotowanie:


Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, doprowadzamy do wrzenia z solą.
Do wrzącej wody dodajemy mąkę i cały czas mieszamy drewniana łyżką.
Ciasto jest dobre wtedy, gdy przestanie się kleić do garnka i do łyżki, od razu ściągamy z ognia i przekładamy do miseczki, aby ostygło.

Aby zrobić eklery i ptysie ciasto parzone musi być zimne bo inaczej jajka nam się zważą.

Składniki na eklery:

  • ciasto parzone
  • 4 jajka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:


Ostudzoną masę parzoną przekładamy do misy robota kuchennego, mieszając wrzucamy po jednym jajku bo nie wiadomo czy wszystkie będą nam potrzebne.( Ciasto nie może być za luźne ani za gęste).
Ściągamy ciasto z boku misy i ubijamy dalej. Na wolnych obrotach dodajemy proszek do pieczenia.
Ciasto przekładamy do szprycy i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy kulistymi ruchami ptysie i eklery.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy 25-30 minut.
Dół piekarnika spryskać wodą i nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia. 

Po upieczeniu eklery przekrawamy wzdłuż i możemy je nadziać dowolnym kremem lub bitą śmietaną i górę eklera polać rozpuszczoną czekoladą i schłodzić do lodówki.



1 komentarz: