Witam, chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszny i zdrowy obiad z gazetki biedronki.
Składniki:
- 2 pstrągi patroszone
- 2 cukinie
- 4 marchewki
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
- sól, pieprz
- 1/ szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Pstrąga pokroić na trzy kawałki, wyjąć kręgosłup i wszystkie ości.
Przygotować 4 duże arkusze papieru do pieczenia. Na środku każdego ułożyć porcję pokrojonych w cienkie wstążki ( za pomocą obieraczki do warzyw) cukinie i marchewkę.
Na nich przyprawione solą i pieprzem pstrągi podzielone na kawałki.
Kawałki pstrągów skropić sokiem z cytryny, na wierzchu położyć kawałki masła i tymianek.
Wlać na warzywa 2 łyżki wrzątku i szczelnie zamknąć pakunki zwijając ich brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Podawać od razu, kładąc całe pakunki na talerz.
Ryba jest soczysta i bardzo delikatna a przygotowanie zajmuje jedynie 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz